Isnin, Disember 17, 2012

Pagar ituuu...

 
 
Siap jugak pagar umah aku. 3 mggu ok umah xberpagar..mmg tawakal jelah. alhamdulillah mujur xde kejadian x diingini berlaku. weekend lepas cina tu dtg pasang n tersgt2 la puas hati dgn kerja diorg. sape yg dok area2 bandar bukit raja or setia alam ni mmg aku rekomen sgt2.
 
pemilihan pagar ni aku n laki aku just servey2 kat area perumahan yg baru siap n bile dah berkenan amik gambo pastu tunjuk je kat tokei tu. mmg sebijik la dia buat cam yg kitaorg nak. aku xbrape tau sgt material ape tp bukan wrought iron (eh betui ke eja). campuran aluminium n powder coat (agaknye la..)
 
 
meh tengok proses pemasangannya...( cam bace buku teks lak)
 
 
 

 bertungkus lumus buat keje...bagus2..



 
 

dah hampir siap....
 
 

 

 taraaa...view dari dlm umah.. simple but nice looking..(puji pagar sendiri...kekek)



 view dari luar...masuk kot situ je xyah nak lipat2 sume. byk koje plak..



 
so camne?ade yg berkenan... inilah dia rumah kecilku.. xde la besor mane cukup la utk keselesaan kami anak beranak..(eh ape kena mgena ngan pagar ntah)..hehe baiii..
 
 





Jumaat, Disember 14, 2012

Geng Basikal

 
 
Ptg smlm 1st time bwk kuar beskal juin luar umah. beskal tu dah lame beli tp aku yg xkasi main kat luar..asyik la kakak in dok kayuh dlm umah je. ni mesti laki aku malas nak bwk budak2 ni gi playground tu yg tanpa izin aku dia bwk kuar beskal ni senyap2...amboiii dia tuuu...
 
Tapi bile dah kat luar tgk si kakak in enjoy betui mengayuh..ade plak geng beskal yg lain..redha jelah. bukan ape takut kotor pastu kang ilang plak letak kat luar (pagar kan xsiap lg).. 

 
 
 
 'cantik x beskal saya..pink kalerr lagiii..tq mama'... sama2 anak..hehe. eh adik buat ape tu..repair tayar keww??



 ni la geng beskal kakak in...ijoy n ifa anak jiran sebelah. amboiii ifa posing kasi kat diaa..



eh same lak bajunye...pink2 gitu.hehe.. 'eh apelagi jom rempitt..'kekeke..


Khamis, Disember 13, 2012

Goodbye En Pensonic...Welcome Mr Toshiba


Sebelum tu meh nak story kisah en pensonic ni... huhuuhu.....



 
 

Ni lah beliau... sudah sampai riwayatnye setelah 6 taun berkhidmat dgn aku. dari berdua dgn asben sampai la beranak 2 (dan nak masuk 3 dah) barulah dia buat perangai. dari kale grey sampai naik kuning..kekek...lasak sgguh aku kerjakan tapi alhamdulillah wpon berjenama PENSONIC tapi 6 taun gak la tahannya. TQ en pensonic..jasamu tetap aku kenang yeh.
 
Setelah berendam baju anak2 aku selama 3 hari...(kekek dasar malas nak basuh tgn)..maka terpaksa gak la cari pengganti en pensonic tu. servey2 kat tenet..bace forum psl wm last2 aku angkut bwk balik en toshiba...welcome to new home mr toshiba...kekeke.. nak tau sbb apa aku amik toshiba?
 
sebabnye :
 
warranty 2 tahun (jenama lain kebanyakan 1 tahun je)
harga dlm bajet aku...(ni yg penting..)
mula2 konpius nak amik toshiba or LG sbb price same je cuma kapasiti LG 7kg..toshiba 7.2kg. beza la jugak..
save elektrik .kebanyakan produk toshiba direka utk jimatkan letrik.. (wah kemain ckp mcm kan wakil jualan toshiba lak...kekek) tp betui sbb kat umah aku peti ais n tv  mmg cap toshiba. mmg menjimatkan nakkk..
 

 Ni la en toshiba...haiii..


Sesape leh ajarin aku camno nak tekan2. maklumla sebelum ni kenai mesin manual je..1st time hokey nak gune oto ni..cuak je...aku kan org kg...heheh.



Rabu, Disember 12, 2012

2 in 1 punya entry


Haiii..lame gile xhapdet. sejak dpt simptom2 double line ni...dia punye tahap kemalasan tu lain mcm. byk benda nak cite tp tu la nak start tu payah bebenor. so arini aku gagah n gigih gak la nak update..khas utk bff tersayanggg...auwww..
 
 
Konvo SIL
 
 4/12/2012 adik ipar aku punye konvo. berkg la PIL aku kat umah aku yg tgh rancak direnovate tu. dgn habuk..debu....itu kat luar umah. yg kat dlm lg la..dgn kain bersidai sana sini. redha jelah kan...hehe..
 

aku n kakak juin. maaf la perut berlipat2 tp xpe pregnant 4bln... (alasan terbaik..hehe)



 anak buah n budak tecit nia....


 aku dgn abg kpd budak konvo...hahah..asben aku la..

gambo yg diraikan xde pong. hahaha.. xpo lah janji dia dah selamat konvo. tahniah aashu!!..



Settle jugakk...

Alhamdulillah selesai jugak renovation car porch umah aku. sebulan jugak la nak nyiapkan pon. dgn musim ujan nye...uiiii..dugaan sgguh. lupe aku nak snap gambo start indon tu reno sampai siap. last2 dah siap baru aku igt nak amik gambo. ni jelah gambo yg aku amik. so camne my bff ok dak? leh la kalu nak tiru...kekek.. puas hati la jugak hasil kerja pak bedul ni.. selamat tinggai gril berkarat hahah... xde la pasni tiap kali balik umah sakit mata je tgk gril yg lame tu. kali ni deal dgn cina terus. pagar pon amik dgn dia. biar la mahai skit janji kemas n cantik. gril dulu tempah ngan org melayu..konon nak tolong la bangsa sendiri last2 kite lak yg kena balik..eiii sakit ati je igt balik.






x kemas sepenuhnye lagi.. time ni baru pas psg gril. tggu pagar je belom siap. insyaallah sabtu ni cina tu dtg pasang. nanti aku update lg ok...

Rabu, Oktober 17, 2012

I is 32



 Alhamdulillah syukur kpd Mu kerana aku telah diberi nafas n usia hingga umur 32 taun. lame gile nak up entry ni padahal besday aku jatuh  2 mggu yg sudahhh. mane taknye mggu lepas bz ngan kursus..meeting..jaga kaunter..kekeke..mcm2 koje la kena buat (ni kalu xcemerlang taun depan siappp!!) muahahaa..ugut bos ke tu..??

ok la sbbkan besday aku jatuh pada ari sabtu (6/10/12) nak mention gak tu..hehe.. makanya syok la skit sbb ari cuti kan..terpk la..kot2 asben dah buat plan baik punya..(nak meraikan besday bini tercenta katakan..)

so..kui 12 mlm sabtu tu terima la 2 wish yg aku dah tau sape pengirimnye. 1st dah tentu2 en asben la kan (wpon time tu dia xdak kat umah...gi main badminton..sib baik xlupe wish..kalu x merasa la tdo kat luar mlm tu..hehe). 2nd sape lagi kalu bukan my bff..mamadanidamia @ name terbaru dia ONGlina...hahah (kelas anak ko kasi name gitu...ong selalu). mmg tiap2 taun 2 manusia ni la yg akan wish detik 12 mlm n kasi adiah. (ape yer onglina nak kasi taun ni??)heheh.

pagi sabtu tu cam biasa la bangun tidoq awai sbb si kenit nia tu dah jaga.(adoiii..mama baru je nak katam tidoq tau..). nia plak dah bising2 ajak turun...apelagi .ikut jelah ckp dia. turun bawah cam biasa terus bukak tingkap n sliding door. tup2 terperasan atas meja kakak in cam penuh sgt dgn barang.. wahhhhh!!!.....kelip2 mata tgk ade benda2 ni...

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


jeng..jeng......


 alolo...kiutnye suprise... siap ade patung lak tu..kekek.. terharu sgt..tq asbenku...ngeh2..



so..dgn muke xbasuh..gigi yg xgosok kekek.. maka godek2 la aku ngan si kenit nia adiah yg asben kasi. nia awai2 lagi dah bwk lari patung tu. ambik la anak..mama nak godek yg dlm paper bag tu jer..hehe. frame tu plak asben yg edit2..(pandai gak yer dia) pastu dia print kat kedai. leh la gantong nanti gambo kat hall. nak nggu projek aku ntah bile la nak siap....kekek...(dasar pemalaskan...)


ape yer yg ade dlm paper bag itu...mari kite tengok sape yg kena..

V
V
V
V
V
V
V
V
V
V




taraaaa...saya sebentuk jam...hihihi.. syg asben ketat2. memahami betui yg jam lama aku dah hazab. nak tgk x??







sampai gitu skali aku blasah pakai. mmg suke sgt jam ni sbb nmpak cam mude remaja gitu bile pakai...kekeke.. sampaikan tali dia dah camtu still aku pakai. elok je jam ni cume kena tukar tali baru je . tapi biasa la aku ni asyik dok tangguh la nak ke kedai jam.. malas sgt...




cantik x? mule2 igt asben ni silap beli jam laki2 ke kat aku. sbb besar sgt kan. pastu dia ckp tu design terkini.. pastu kat nombor n jarum jam tu ikutkan kale pepel..tp sbb dlm gambo xperasan sgt. i is very2 happy...lap u lah..

x sabar nak tggu adiah dari bff pulak..

Rabu, September 26, 2012

Hepi Besday untuk dia...untuk dia... :)


Alhamdulillah genap sudah umurnya...ehem..ehem..(tuan badan xkasi sebut). heheh. xkisah la pada umur tu yg penting sihat...panjang umur...murah rezeki n smoga bertambah sayang la pada kami anak beranak ni.
Sama cam taun2 lepas..aku akan buat suprise kat asben time besday dia. so taun ni decide nak oder rainbow cake (tgh trend kan skrg ni). serbey punye serbey jumpe la fb akak ni (eh ke adik). Nazeha Cakehouse..mmg super sedap n cantik keknye...puas hati sgt...


Nak di jadikan cite..si asben ni ntah camne dlm dok godek2 hp aku ni bleh plak dia pi bace mesg yg aku oder psl kek tu...ya ampun...geram plak bile dia cite balik. pastu mule la dia start perli2 psl kek tu..eiiii hampeh tul la. lgsung xmenjadi suprise aku tu. grrrr... pastu ape lagi plan telah bertukar..


24/9/2012  (harijadi asben)..siap offer kasi keta kat aku sbb dia tau aku nak pi amik kek tu..(hampeh kan)..kekek. Pas je amik kek tu tibe2 dtg idea nak kasi bunge. selama ni mmg xpenah kasi (penah la sekali time konvo dia) tapi tu kes lain la kan. so mula la operasi mencari bunga plak. cari punye cari last2 jumpe kat Pasar Borong Klang ha.. hahaha.. sampai ke pasar perginya. ade la 2 gerai je pon..cina tua n india.  gerai cina tua tu bunge cam layu2 je..pastu terpk plak leh ke dia gubah stail moden (jahat je aku pk gitu) ihiks.. last2 gi ke gerai kakak india tu...bunge pon fresh n layanan pon bagus..terus je la oder kat situ. (kalau asben tau beli bunga kat pasar pastu gerai india plak tu..mau kena kutuk x ingat ni..hahah). xkisah la janji suprise aku psl bunge ni berjaya.


Dah setel sumenya ape lagi berdesup balik ke tempat keje sbb nak gi hantar bunge ke opis asben. cpt2 cal membe asben suh dia  amik bunge tu kat aku (time ni asben xdak kat opis). alhamdulillah berjaya gak misi yg ni. aku just bagi bunge.. kek x bg sbb kalu bg skali kek tu  x merasa lak aku nak mkn..hahah (kedekut plak aku)...  penat rasenya tp rase puas hati sbb ape yg aku nak buat berjaya dilaksanakan..ewahh!! thanks pada membe aku..aida @ makcik sbb teman org ke sana sini (merasa la aircond panas)..hahah.





 kek yg super kiut miut...



 tinggi keknye.. pastu colourful plak tu..anak2 yg teruja lebih...



 besday boy ditemani kakak in...malu katenya..heheh



 rainbow kek yg dah la cute sedap plak tu...



 celebrate kat D'One Steak Restoran.. oder itu je share la kami 4 beranak..(eh 5 beranak)...heheh







fresh flower from pasar borong klang....muahaha. yg penting ikhlassss...heheh

hepi besday ayah... we love u 'ketat2' (bak kate mamadanidamia)...hahhaa...


Khamis, September 20, 2012

SuaRaya UiTM 2012



Syawal dah berlalu tapi aku xabih2 dok citer psl raya lagi. ni kes  update blog semggu skali la ni...heheh. ni kisah raya kat tempat aku keje... kat mane lagi kalu bukan UiTM di hatiku (ewah!) kire peringkat  tertinggi la ni... tema kali ni Ala Arabian tapi setiap department/fakulti kena sediakan makanan mengikut negeri... so fak aku kena buat masakan Penang. nak tau kami pilih menu ape?? jeng....jeng....cer teka....

















char keow tiau terbaik wokkkk.... mmg sedap la ini char keow tiau.. nmpak tu mamu2 penang dah ready nak menggoreng..




Siap Dato' VC  dtg masak lagi tu...mmg hebat la tp tu la booth aku xmenang..menang sorak je kot sbb kecoh gile time ni. dgn bunyi penutup kuali...haishhh..kecoh tapi besttt...



Patutnye gambo atas tu kat bawah..tp aku malas dah nak susun..lantak la janji korang paham apa yg aku cuba sampaikan...kekeke

 ni la rupe booth kitaorg yg simple2 jer...




dah temanya arabian so yg pompuan berjubah n laki2 ni ntah la..dah mcm mamu penang plak..heheh

 begituuuu.... ce cari aku ? hehehe



 haa..time dato' vc sampai nak rasmi kan majlis ni so ade la persembahan skit. atas ni sume student2... kat bawah nanti ade la video time deme ni buat persembahan. ade tarian gelek n yg xtahan tu tiba 2 masuk lak tarian oppa gangnam style. tibe2 plak..tp dato' vc layan kite pon layankan jelah...ihik..



ni la booth yg menang. dari fakulti pendidikan.mmg layak la sbb cantik boothnye n siap ade penari gelek kat situ..  


 puan boleg yg cube inteprem kat situ. cume x gelek je...mau ade yg pitam hahah....


overall mmg best la suaraya ni. xsabar nak tggu taun depan lak..apekah temanya nanti? tp sempat ke..ntah2 dlm pantang..kekeke..



video

layannn....gangnam style suaraya uitm



Isnin, September 10, 2012

Baraan..



Korang pernah dgr baraan?ni bukan ati yg tgh membara...bara api...atau lagu awie 'Bara'.bukan2..no2... kalau org jawa tau la kot. selalu time raya je selalu ade konsep baraan ni. so..kat taman perumahan aku xterkecuali  buat benda ni. mcm tmpat aku ni tiap mlm kitaorg akan beraya kat umah jiran dlm 6-10 buah umah (sape2 yg join la). utk setiap umah kite kasi 10 minit je sbb kan byk umah nak gi kang xsempat plak. cume umah yg last nanti tu la lame skit sbb tuan umah akan sediakan makanan yg berat. (jiran yg sederet dgn umah ni akan collect duit n kasi kat tuan umah tu sediakan makanan) begituuu...


 Ni umah yg 1st kitaorg gi. tuan umah just jamu air,biskut raya n buah2an. dok pon xlame dlm 10 minit je pastu kaum2 laki yg kat luar tu baca doa n selawat skit. pastu gerak la ke umah lain pula.. moh kite..



model tgh berposing sambil dokong anak.. bini sapa la ni?heheh..




ni la umah last yg jamu makanan berat tu. umah din ayam  aka tokei juai ayam hehe.tengkiu sbb hidangkan mkanan sedap2..




umah corner lot sedang elok la buat mkn2 nih...heheh



umah aku lak kena mlm ke 4..mlm last. xde buat ape pon..just hidang air kotak & botol n biskut raya je.  belah luar upgrade skit la..hidang buah anggor..heheh. xpe kite jamu mkn simple2 dulu sbb umah last nanti mkn la korang sampai lebam...



 utk kaum bapak2 jamu kat luar


kat dlm utk kaum ibu n anak2..silakan...


aku lupe terus nak amik gambo time tetamu dtg. bz dok agih minuman. pastu gi umah yg last tu leh lak xbwk kamera..makanya xdak  la gambo nak show off. tuan umah last jamu n.lemak bungkus (sedap sgt), bihun goreng,satay,kuih muih n buah2an.

best sgt dpt kenai jiran2 baru.harap taun depan buat lagi baraan ni...





Isnin, September 03, 2012

Episod Raya 2012



Sebelum cerita ni basi..meh la aku story skit kisah raya kali ni. kang xdak plak kenangan utk raya posa 2012 ni. (mentang2 la raya belah asben..cube belah aku mau berpart2..kekek)

Kali ni raya lain skit sbb tibe2 je mek aku suh aku msk rendang plak.. sebelum2 ni k.ipar aku take over..xpon mek aku sendiri. tapi taun ni dia nak aku plak masak.(tu diaaa..dlm pala otak pebenda nak msk..xpenah buat..yg aku tau msk rendang ni campak2 je). aku lex2 je..ckp je okey padahal pas tu kelam kabut mesg kak aku kat kg suh mesg resepi...kekeke..senang. mlm raya tu mula la tugasan aku nak bikin rendang ayam n hasilnya alhamdulillah..abih licin hari raya tu jugak..kekeke..(kembang vontot bile ade yg puji2).. satu je spoil sbb xdan nak snap gambo..lupe terus nak amik..sampai la aku basuh kuali rendang tu baru teringat..hehe. xpelah nanti aku share resepi okay...


Pagi raya cam biasa la siapkan budak2 n mak budak pon same naik la melaramnye..sambil nggu asben balik dari masjid. biar dia tgk anak bini dah comei lote..baru la kite beraya together2..



 bersama mertua n adik ipar...

kami sefamily...
eh ade yg konpius nape aku xsedondon ngan anak2..tibe2 pink plak kann. mmg saje aku pilih gitu..nak lain skit..lagipon baju polkadot tu byk colour..so bleh je matchingkan. cume yg payah time nak cari tudung tu..nak ade kale ijo n pink. cari punye cari itu la yg beli ala2 pareeda celop..kekek



nia sampai tertonggeng2 nak bergambo...kekek



Lagi satu yg lain sbb taun ni membe dari kl siap dtg beraya ke klate. nmpak tu wnd...bukti sampai ke negeri cik siti wan kembang..hehe. kalu x kat jln shah alam je kali ni panjang skit langkahnye...



 thanks makcik sudi beraya n sempat la jamu durian klate n laksa penang (tibe2 lak laksa penang...heheh)


ok tu je la episod raya kali ni...baiii (mood malas nak pk ayat)


Rabu, Ogos 15, 2012

Mood Raya dah mariiii...



Mggu ni mmg sume org xdak mood nak buat keje kan? sama la gak cam aku..esok dah nak gerak balik klate dah (kg asben). so semggu lebih gak la nanti blog ni bersawang. biasa la kat kg.. tenet selalu tenat..

Smlm dah update kat fb..so arini nak tempek kat blog plak. gigih ok taun ni buat kad. (smgt raya nmpak)..hehe. saje nak try edit guna potosop. background kad ni xsalah takaful ikhlas yg punye. so aku sudah cilok itu background kasi padam ape2 yg patut. kalu korg perasan ade cacat celanya disitu.perasan x?haha...abaikan yg penting aku berjaya tempek kan gambo sefamili di situ. mau tengok??...

















taraaaaa.....



simple je tapi aku suka sbb kaler ijo tu naik betuiii.. bersewi2 kami anak beranak di situ..kekeke. ok la dah melalut sgt ni... kesempatan ni nak ucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri...Maaf Zahir & Batin. Kepada sape2 yg drive thru   tu..pls don't drink n drunk...muahahah.. k bai..




Isnin, Ogos 13, 2012

Triffle Koktail Senang Nak Buat...



Hahaha...tajuk sumenye senang kan...yg susah2 mmg xbuat la. Smlm bukak pose kat umah abg di Puchong..so sempat la buat triffle ni jadikan buah tangan.. Meh tgk resepi yg senang sgt nih...




Tepung kastard (2 sudu), susu cair, fruit koktail, kek swiss roll (ape2 perisa pon boleh), kismis, badam yg dah hiris n strawberi (utk hiasan je xnak pong xpe)


 Kek tu potong cam kat atas n susun rapat2..


 Pastu susun fruit koktail menutupi kek kat bawah tu. amik buah2 je air dlm tin tu jgn masuk skali. ketepikan..


 Masuk susu cair dlm bekas yg nak dimasak.


 Tepung kastard dlm 2 sudu.ikut korang nak byk mane..kalu nak pekat..likat..melekat..letak la lebih.. kacau sampai ilang ketoi2..



Masuk 1 tin air (kan ade balance air buah koktail... td tambah skit ngan air kosong)



Apelagi masak adunan tadi. kemudian masukkan 2-3 sudu gula. jgn manis sgt sbb bahan2 yg lain pon dah sedia manis..


kacau sampai jadi pekat.. api just kecil... bile dah masak tutup api..



 Igt pada kek tadi...hahha amik balik dia.  masukkan adunan yg pekat melikat tu..letak atas buah2 koktail tu sampai jd cam bawah ni...


 begituuu....


dan apelagi mari kita menghiasss... nak hias ikut suke korang nak letak ape pon.. aku letak hirisan badam n kismis... 



dan di akhiri dgn buah strawberi..kasi naik seri skit triffle kite.. siapppp!!



ni dari posisi tepi... nak lg sedap taruk dlm peti ais..


senang bukan?...kalu senang buatlahhh...kekeke