Rabu, September 26, 2012

Hepi Besday untuk dia...untuk dia... :)


Alhamdulillah genap sudah umurnya...ehem..ehem..(tuan badan xkasi sebut). heheh. xkisah la pada umur tu yg penting sihat...panjang umur...murah rezeki n smoga bertambah sayang la pada kami anak beranak ni.
Sama cam taun2 lepas..aku akan buat suprise kat asben time besday dia. so taun ni decide nak oder rainbow cake (tgh trend kan skrg ni). serbey punye serbey jumpe la fb akak ni (eh ke adik). Nazeha Cakehouse..mmg super sedap n cantik keknye...puas hati sgt...


Nak di jadikan cite..si asben ni ntah camne dlm dok godek2 hp aku ni bleh plak dia pi bace mesg yg aku oder psl kek tu...ya ampun...geram plak bile dia cite balik. pastu mule la dia start perli2 psl kek tu..eiiii hampeh tul la. lgsung xmenjadi suprise aku tu. grrrr... pastu ape lagi plan telah bertukar..


24/9/2012  (harijadi asben)..siap offer kasi keta kat aku sbb dia tau aku nak pi amik kek tu..(hampeh kan)..kekek. Pas je amik kek tu tibe2 dtg idea nak kasi bunge. selama ni mmg xpenah kasi (penah la sekali time konvo dia) tapi tu kes lain la kan. so mula la operasi mencari bunga plak. cari punye cari last2 jumpe kat Pasar Borong Klang ha.. hahaha.. sampai ke pasar perginya. ade la 2 gerai je pon..cina tua n india.  gerai cina tua tu bunge cam layu2 je..pastu terpk plak leh ke dia gubah stail moden (jahat je aku pk gitu) ihiks.. last2 gi ke gerai kakak india tu...bunge pon fresh n layanan pon bagus..terus je la oder kat situ. (kalau asben tau beli bunga kat pasar pastu gerai india plak tu..mau kena kutuk x ingat ni..hahah). xkisah la janji suprise aku psl bunge ni berjaya.


Dah setel sumenya ape lagi berdesup balik ke tempat keje sbb nak gi hantar bunge ke opis asben. cpt2 cal membe asben suh dia  amik bunge tu kat aku (time ni asben xdak kat opis). alhamdulillah berjaya gak misi yg ni. aku just bagi bunge.. kek x bg sbb kalu bg skali kek tu  x merasa lak aku nak mkn..hahah (kedekut plak aku)...  penat rasenya tp rase puas hati sbb ape yg aku nak buat berjaya dilaksanakan..ewahh!! thanks pada membe aku..aida @ makcik sbb teman org ke sana sini (merasa la aircond panas)..hahah.





 kek yg super kiut miut...



 tinggi keknye.. pastu colourful plak tu..anak2 yg teruja lebih...



 besday boy ditemani kakak in...malu katenya..heheh



 rainbow kek yg dah la cute sedap plak tu...



 celebrate kat D'One Steak Restoran.. oder itu je share la kami 4 beranak..(eh 5 beranak)...heheh







fresh flower from pasar borong klang....muahaha. yg penting ikhlassss...heheh

hepi besday ayah... we love u 'ketat2' (bak kate mamadanidamia)...hahhaa...


Khamis, September 20, 2012

SuaRaya UiTM 2012



Syawal dah berlalu tapi aku xabih2 dok citer psl raya lagi. ni kes  update blog semggu skali la ni...heheh. ni kisah raya kat tempat aku keje... kat mane lagi kalu bukan UiTM di hatiku (ewah!) kire peringkat  tertinggi la ni... tema kali ni Ala Arabian tapi setiap department/fakulti kena sediakan makanan mengikut negeri... so fak aku kena buat masakan Penang. nak tau kami pilih menu ape?? jeng....jeng....cer teka....

















char keow tiau terbaik wokkkk.... mmg sedap la ini char keow tiau.. nmpak tu mamu2 penang dah ready nak menggoreng..




Siap Dato' VC  dtg masak lagi tu...mmg hebat la tp tu la booth aku xmenang..menang sorak je kot sbb kecoh gile time ni. dgn bunyi penutup kuali...haishhh..kecoh tapi besttt...



Patutnye gambo atas tu kat bawah..tp aku malas dah nak susun..lantak la janji korang paham apa yg aku cuba sampaikan...kekeke

 ni la rupe booth kitaorg yg simple2 jer...




dah temanya arabian so yg pompuan berjubah n laki2 ni ntah la..dah mcm mamu penang plak..heheh

 begituuuu.... ce cari aku ? hehehe



 haa..time dato' vc sampai nak rasmi kan majlis ni so ade la persembahan skit. atas ni sume student2... kat bawah nanti ade la video time deme ni buat persembahan. ade tarian gelek n yg xtahan tu tiba 2 masuk lak tarian oppa gangnam style. tibe2 plak..tp dato' vc layan kite pon layankan jelah...ihik..



ni la booth yg menang. dari fakulti pendidikan.mmg layak la sbb cantik boothnye n siap ade penari gelek kat situ..  


 puan boleg yg cube inteprem kat situ. cume x gelek je...mau ade yg pitam hahah....


overall mmg best la suaraya ni. xsabar nak tggu taun depan lak..apekah temanya nanti? tp sempat ke..ntah2 dlm pantang..kekeke..



video

layannn....gangnam style suaraya uitm



Isnin, September 10, 2012

Baraan..



Korang pernah dgr baraan?ni bukan ati yg tgh membara...bara api...atau lagu awie 'Bara'.bukan2..no2... kalau org jawa tau la kot. selalu time raya je selalu ade konsep baraan ni. so..kat taman perumahan aku xterkecuali  buat benda ni. mcm tmpat aku ni tiap mlm kitaorg akan beraya kat umah jiran dlm 6-10 buah umah (sape2 yg join la). utk setiap umah kite kasi 10 minit je sbb kan byk umah nak gi kang xsempat plak. cume umah yg last nanti tu la lame skit sbb tuan umah akan sediakan makanan yg berat. (jiran yg sederet dgn umah ni akan collect duit n kasi kat tuan umah tu sediakan makanan) begituuu...


 Ni umah yg 1st kitaorg gi. tuan umah just jamu air,biskut raya n buah2an. dok pon xlame dlm 10 minit je pastu kaum2 laki yg kat luar tu baca doa n selawat skit. pastu gerak la ke umah lain pula.. moh kite..



model tgh berposing sambil dokong anak.. bini sapa la ni?heheh..




ni la umah last yg jamu makanan berat tu. umah din ayam  aka tokei juai ayam hehe.tengkiu sbb hidangkan mkanan sedap2..




umah corner lot sedang elok la buat mkn2 nih...heheh



umah aku lak kena mlm ke 4..mlm last. xde buat ape pon..just hidang air kotak & botol n biskut raya je.  belah luar upgrade skit la..hidang buah anggor..heheh. xpe kite jamu mkn simple2 dulu sbb umah last nanti mkn la korang sampai lebam...



 utk kaum bapak2 jamu kat luar


kat dlm utk kaum ibu n anak2..silakan...


aku lupe terus nak amik gambo time tetamu dtg. bz dok agih minuman. pastu gi umah yg last tu leh lak xbwk kamera..makanya xdak  la gambo nak show off. tuan umah last jamu n.lemak bungkus (sedap sgt), bihun goreng,satay,kuih muih n buah2an.

best sgt dpt kenai jiran2 baru.harap taun depan buat lagi baraan ni...





Isnin, September 03, 2012

Episod Raya 2012



Sebelum cerita ni basi..meh la aku story skit kisah raya kali ni. kang xdak plak kenangan utk raya posa 2012 ni. (mentang2 la raya belah asben..cube belah aku mau berpart2..kekek)

Kali ni raya lain skit sbb tibe2 je mek aku suh aku msk rendang plak.. sebelum2 ni k.ipar aku take over..xpon mek aku sendiri. tapi taun ni dia nak aku plak masak.(tu diaaa..dlm pala otak pebenda nak msk..xpenah buat..yg aku tau msk rendang ni campak2 je). aku lex2 je..ckp je okey padahal pas tu kelam kabut mesg kak aku kat kg suh mesg resepi...kekeke..senang. mlm raya tu mula la tugasan aku nak bikin rendang ayam n hasilnya alhamdulillah..abih licin hari raya tu jugak..kekeke..(kembang vontot bile ade yg puji2).. satu je spoil sbb xdan nak snap gambo..lupe terus nak amik..sampai la aku basuh kuali rendang tu baru teringat..hehe. xpelah nanti aku share resepi okay...


Pagi raya cam biasa la siapkan budak2 n mak budak pon same naik la melaramnye..sambil nggu asben balik dari masjid. biar dia tgk anak bini dah comei lote..baru la kite beraya together2..



 bersama mertua n adik ipar...

kami sefamily...
eh ade yg konpius nape aku xsedondon ngan anak2..tibe2 pink plak kann. mmg saje aku pilih gitu..nak lain skit..lagipon baju polkadot tu byk colour..so bleh je matchingkan. cume yg payah time nak cari tudung tu..nak ade kale ijo n pink. cari punye cari itu la yg beli ala2 pareeda celop..kekek



nia sampai tertonggeng2 nak bergambo...kekek



Lagi satu yg lain sbb taun ni membe dari kl siap dtg beraya ke klate. nmpak tu wnd...bukti sampai ke negeri cik siti wan kembang..hehe. kalu x kat jln shah alam je kali ni panjang skit langkahnye...



 thanks makcik sudi beraya n sempat la jamu durian klate n laksa penang (tibe2 lak laksa penang...heheh)


ok tu je la episod raya kali ni...baiii (mood malas nak pk ayat)