Khamis, Ogos 02, 2012

Puding karamel senang nak buat



Rasenya ni la 1st entry aku psl masak2. Lagipon bulan pose ni kan mcm2 la benda yg teringin kat tekak. aritu gi kat param alahaiii...nipis melayang karamelnya rega plak 2.50...xberbaloi rasenya..baik buat kan. so kali ni nak share la resepi puding karamel ni dgn korang. ni pon blaja dpd student yg wat part time kat opis aku dulu. kitaorg siap ngukus kat pantri opis. sape ntah mengusung periuk kukus tu dari umah...kekeek. yg pasti bukan aku la..aku bwk perut je..


Bahan2 cam kat bawah yer :


1 tin susu cair, telor 5 biji, 1 cawan susu pekat, 1 sudu besar esen vanilla, garam secubit rase (nak kasi lemak2 gitu)




Didihkan dulu air dalam periuk kukus tu




Sementara tu, amik  loyang dan masukkan 3-5 sudu gula. cairkan atas api sampai tukar kaler perang. bila dah cair gula tu n dah perang (jgn sampai hangus kang pahit plak) masuk 1 cawan air. kacau sampai jadi air gula perang..



berbalik pada bahan2 yg ditinggalkan td..kekeke.. pukul telor sampai kembang (jgn kembang cam nak buat kek tu..sederhana je janji xde ketoi2..guna garfu pon bleh)



Pastu masukkan susu pekat n susu cair. kacau sampai sebati  semuanya..



Masukkan esen vanilla n garam secubit. kacau lagi.



Tu la rupe air gula perang td. masuk dlm  tempat nak kukus tu siap2.




Tuang je bahan2 yg dah sebati tu dlm loyang. xpayah nak kacau2 air gula yg kat bawah tu..bior gitu je.pahamm..



Pastu apelagi kukus aja dlm mase 30 - 40 minit. agak2 korang cucuk garpu pastu xde ape2 yg melekat kat garfu tu.. kire dah masak la. Biarkan karamel tu sejuk dulu sebelum nak masuk peti ais. Sebelum nak masuk peti ais tu..korang terbalikkan atas pinggan yg cantik skit. aku xtunjuk sbb pinggan xbrape nak cantik....muahaha. bile terbalik tu baru la nmpak lapisan atas karamel yg kale perang2. mcm kat bwh ni..




Apelagi..siap sudah..senang je kan nak buat. Selamat Mencuba!!




2 ulasan: